Пестици́ди (від лат. Pestis — зараза, caedo — вбиваю) — це хімікати, які використовуються в сільському господарстві і садівництві для боротьби зі шкідниками (шкідливими або небажаними мікроорганізмами, рослинами і тваринами). Хімічна сполука, яка використовується для захисту рослин і сільськогосподарських продуктів, а також боротьби з переносниками небезпечних захворювань. Пестициди застосовують у різних галузях діяльності людини: у промисловості , у тваринництві, у санітарії, агрономії.
Токсикологічна лабораторія ДУ “Миколаївський ОЦКПХ МОЗ ” в роботі використовує сучасне обладнання, а саме-систему газової хроматографії TRACE 1610 на якому проводить дослідження води підземних джерел, відкритих водойм, питної води, ґрунту на вміст залишкової кількості пестицидів.
Одним із головних недоліків пестицидів є потенційне забруднення навколишнього середовища. Отруйні речовини можуть проникати в ґрунт і воду, завдаючи шкоди екосистемі. Існує також загроза для комах-запилювачів, таких як бджоли, які можуть постраждати від певних видів пестицидів
В організм людини пестициди можуть надходити при безпосередній роботі; з їжею, яка містить залишки пестицидів;з водою із забруднених водойм;із забрудненим повітрям.
Пестициди можуть викликати гострі та хронічні отруєння, вражаючи органи та системи, порушуючи процес обміну речовин, посилюючи перебіг наявних раніше захворювань.
Пестициди, потрапляючи в організм людини і накопичуючись там у великих кількостях, приводять до розвитку багатьох хронічних захворювань і гострих отруєнь, а також до збільшення кількості вроджених аномалій розвитку і дитячої смертності.
Пестициди є не тільки дуже токсичними речовинами, але і досить стійкими. Стійкість пестицидів порівнюють із радіоактивними ізотопами і оцінюють також по періоду напіврозпаду — час, за який концентрація пестицидів зменшується в 2 рази. Самими стійкими є хлорорганічні пестициди, тому потрібен регулярний контроль якості підземних вод та інших об’єктів природного середовища.